Trädgårdsdag

Följ med . . .
till en trädgårdsdag på Fridebo

”Omvårdnad om det som lever och gror
– en möjlighet att ge av sig själv och känna delaktighet i
skapandet av den gemensamma utemiljön”

Följ med till en trädgårdsdag på Fridebo Det är en lördagsmorgon i slutet av april klockan närmar sig halv tio. Framför den ståtliga prästgårdsbyggnaden har människor samlats, det är de som bor på Fridebo, medarbetare med sina familjer och verksamhetsledningen. De flesta är iförda stövlar och vindtäta jackor. På en släpkärra ligger spadar, krattor, och sekatörer. Där finns också trädgårdshandskar för dem som vill ha.

Från ett av husen längre upp på gatan kommer en familj gående: mamma, pappa, en liten pojke som springer fort, fort, storebror som cyklar och en flicka som stolt drar barnvagnen. Det är grannarna som också vill vara med.

Alla som samlats på gårdsplanen ser sig omkring och undrar tyst …ska vi börja? Så kan en trädgårdsdag på Fridebo inledas.

Själva idén, visionen om att umgås på detta sätt med varandra genom att gemensamt ägna sitt intresse åt trädgården föddes här på tidigt 90-tal. Tanken var och är: ”Låt oss samlas en dag vår och höst och arbeta tillsammans i trädgården. Naturligtvis måste det ske ur vars och ens lust och fria vilja”. Den idén har sedan dess förverkligats i alla år och ger oss, gång på gång möjligheten att upptäcka glädjen i detta sätt att vara tillsammans och göra något meningsfullt.

En man, klädd i arbetsbyxor och gul kavaj, kliver upp på verandatrappan. Han har alltid funnits med i verksamheten. Nu vill han hälsa alla välkomna och föreslå en ”inventeringsrunda” för att se vad som finns att göra.

Så rör sig skaran av boende med föräldrar och syskon, medarbetare med barn och anhöriga samt några grannar långsamt framåt. Den stannar först vid hallonhäcken, här behöver det ansas och rensas bort fjolårsskott. Glatt går alla vidare till växthus och trädgårdsland, där de som vill gräva kan få god hjälp av sex runda hönor och en tupp.

en medvetet utformad miljö

Sedan är det syrenhäckarna, rosenbuskarna och grusgångarna som ska ses över. Några behöver hjälpa till i köket.

Snart har alla på ett förunderligt vis hittat en passande uppgift, ofta tillsammans med några man kan småprata med under arbetet.

Arbetet är i full gång. Häckar klipps, jorden luckras, rabatter rensas och flitens anda råder. Klockan elva slår Vera i en ”gong-gong” och kallar till fika. Bullar och varmt kaffe gör underverk i halvkylan. Efter en välbehövlig vila och en stunds avkoppling återgår alla till arbetet. Stora och små, starka och mindre starka, hemmahörande och gäster kompletterar varandra i det gemensamma arbetet.

Thomas, en av de boende, krattar ihop grenar och annat skräp från marken. Han är lantbrukarson från Halland och har lärt sig av sin far, att det är viktigt att vårda och ta hand om naturen så att den inte växer igen. Han säger att det gör en gott att få vara med och hjälpa till, att han mår bra när han har arbetat. Då han var liten hade han en dröm om att bli bonde men nu får han utlopp för sitt lantbruksintresse genom att dagligen hjälpa till med hönsen på Fridebo. Michael, en annan boende, samlar ihop det som Thomas har krattat och kör det med en skottkärra till den snabbt växande brasan. Han säger att det är bra att alla hjälps åt att få undan skräpet och få snyggt när våren kommer.

Under arbetet skapas möjlighet till eftertanke kring omvårdnaden om det som lever och gror, en möjlighet att ge av sig själv och känna delaktighet i skapandet av den gemensamma utemiljön. Man känner hur samarbete bidrar till välbefinnande som i sin tur bidrar till att vårda den egna själen.

 

När det närmar sig lunch samlas alla redskap och utrustning ihop. Glada och trötta sitter alla deltagare runt borden på verandan mot söder. Vera och husmor serverar en varm och mättande måltid. Medan måltiden intas ser man ut över trädgården och njuter av allt som blivit gjort. Längst bort där ängsmarken tar vid syns rishögen vid När det närmar sig lunch samlas alla redskap och utrustning ihop. Glada och trötta sitter alla deltagare runt borden på verandan mot söder. Vera och brasplatsen. Där ska vi om några dagar tända Valborgselden och välkomna våren med sång och korvgrillning.

Skrivargruppen på Fridebo

Fridebo AB | Copyright © 2023